Slik skaper du uavbrutt søvn: 9 Gode tips for å få babyen til å sove natten gjennom uten mat

Sleeping baby

Det er ingen lett sak å få lillegutten eller jenta til å sove hele natten gjennom uten konstante oppvåkninger for mat. Vi vet godt hvor frustrerende det kan være å hele tiden måtte stå opp for å mate babyen, men det er heldigvis mulig å etablere mange sunne søvnrutiner relativt tidlig som vil hjelpe babyen med å sove uavbrutt natten gjennom!

Denne artikkelen vil dekke 9 gode tips som kan hjelpe til å holde den lille i sengen hele natten gjennom, og til slutt skape uavbrutt søvn for både barn og foreldre.

Men Først: Når kan babyen sove uten mat?

Det varier alltid fra barn til barn, men mellom fjerde til sjette måned begynner det å bli mindre og mindre nødvendig med mating om natten. Rundt 9 måneder burde babyen kunne sove natten gjennom uten mat.

Alle barn og babyer utvikler seg annerledes, så det kan være vanskeligere eller lettere for noen enn det er for andre. Ikke la dette holde motivasjonen nede!

Baby Napping

#1 Etabler gode matrutiner før sengetid

En god måte man kan hjelpe babyen med å sove natten gjennom, er å etablere en rutine som signaliserer at det er snart tid for å sove.

Start med å opprette en avslappende og beroligende rutine før sengetid. Gi kveldsmat, et varmt bad, kosetid eller lesestund. Vær konsekvent hver kveld, og med en god rutine på plass vil du kunne hjelpe babyen med å forstå at det er på tide å slappe av og sove.

Pass på at barnet er god og mett før sengetid.

A baby in the bath.

#2 Introduser gradvis lengre perioder uten mating i løpet av natten

Det er del av alle barns naturlige refleks å våkne opp om natten for å be om mat, så når dette skjer begynn med å gradvis forlenge perioder mellom matingene.

Når barnet våkner, istedenfor å gi mat hver gang, bytt av ved å roe dem ned på andre måte. Kosetid, vuggesang, rolig snakk. Barnet vil sakte men sikkert begynne å tilpasse seg til lengre stunder mellom mat, og sove lenger om natten.

Young mom kissing crying newborn baby son

#3 Pass på at barnet har mer enn nok mat gjennom dagen

Pass på at babyen din har tilstrekkelig med næring iløpet av dagen. Sørg for at de spiser regelmessige måltider og får nok melk og fast mat (i henhold til alder).

Når du begynner prosessen ved å avvenne nattfødinger, begynn med å gradvis øke volumet melk og mat de har om dagen. Mett baby betyr en fornøyd baby, og vil ha mye større sjanse for å sove uavbrutt gjennom natten!

Cute baby girl holding bottle with milk while eating

#4 Ikke spring til sengen så fort du hører urolighet

Overvåk babyen når de sover, og når de våkner, i stedet for å skynde deg til den lille så snart du hører gråting, gi dem noen minutter. Ha en babymonitor med nattsyn så du kan se, høre og kommunisere med babyen uten å måtte fysisk gå inn og forstyrre den rolige atmosfæren i rommet.

Ofte så klarer babyen å slå seg til ro på egen hånd, og dette kan hjelpe godt til med å avvenne den konstante kravet for mat gjennom natten.

A young beautiful brunette mother singing to her baby son laying on a bed. Maternity, baby care.

#5 Oppretthold en rolig og mørk søvnmiljø som fremmer uavbrutt søvn hele natten

Denne er litt mer generel, men ved å ganske enkelt bare ha et rolig, komfortabel og mørkt rom, vil babyen ha det mye lettere med å sove natten gjennom.

Spesielt om sommeren og det er lyst ute i lang tid, pass på at du har måter å dekke til rommet på slik at barnet alltid forstår når det er sengetid. Når de våkner opp om natten, vil de forstå at det ikke er tid for å stå opp enda, men heller berolige seg selv tilbake i søvn.

The baby sleeps in a crib on a blue sheet

#6 Mat babyen med engang de står opp om morgenen

Ved å mate babyen så fort de våkner om morgenen, kan du forhindre sult tidlig om dagen, mens du samtidig lærer barnet når de kan forvente mat: om dagen.

Father feeding baby

#7 Bruk smokk!

For mange babyer så er det å ha en smokk i munnen en kilde til trøst og gjenskaper den beroligende følelsen av amming.

Dette er litt catch 22, for en dag må du også venne babyen av smokken — men det kan hjelpe masse med nattsøvnen i tidlig fase.

portrait of little baby with pacifier

#8 Vær tålmodig

En av de største ferdighetene en nybakt forelder kan ha er tålmodighet. Det kan være frustrerende og føle at du ikke ser resultater først, men om dere holder dere konsekvent, rolig og ikke viser frustrasjon — kommer barnet alltid til å venne seg til den nye rutinen.

Så vær tålmodig, ta deg god tid, og ikke vis frustrasjon når barnet våkner opp om natten. Babyer kan føle negative signaler fra foreldrene, og det hjelper ikke til!

Close up of young parents holding and kissing their newborn baby indoors at home

#9 Ha en fast tid for tid for babyen til å sove om dagen

Ironisk nok så er en overtrøtt baby ofte for oppspilt til å sovne, så ved å ha regelmessige høneblunder om dagen som er tilpasset til babyens alder, vil barnet være klar til å sove bedre om natten.

Sweet peaceful baby lying on a white bedsheet enjoy daytime nap

Bunnlinja: vær konsekvent, vær tålmodig, og sov godt!

Nattmating er en sentral del av rutinen for alle babyers første måneder på jorda. Men etter hvert som babyen vokser, vokser magen også. Jo større mage, jo lenger kan de gå uten føding, og rundt 4-6 måneder kan du begynne å trene dem til å sove gjennom natten uten mat.

Det er ingen lett sak, men så snart babyen klarer å sove natten gjennom, vil du endelig kunne gjenvinne dyrebare timer tilbake slik at du og kan få kvalitetssøvnen tilbake!

Om dere fremdeles sliter med å få babyen til å sove natten gjennom uten mat, ta en prat med helsesøster om forskjellige avenningssmetoder for natten, slik at du kan finne ut hva som passer best for din baby og familie.

Sov godt!

Del denne på :