Nyfødte trenger masse søvn, og i de første tre månedene kan sove opp til 16 timer om døgnet. Det er utrolig viktig for babyer å få nok søvn, ikke bare fordi det er digg å hvile, men fordi det er den største delen av utviklingen deres.
Siden søvn er såpass viktig, er det også derfor viktig å passe på at hver lur er god, komfortabel og gir babyen maksimalt med hvile.
I denne artikkelen går vi gjennom 5 tips for å forbedre babyens høneblunder.
God søvn = happy baby!
#1 Reguler søvnplanen med konsekvent vekking hver morgen.
Etter babyen din er tre måneder gammel, anbefaler vi å etablere en god og forutsigbar morgenrutine der både du og babyen våkner innenfor det samme tidsvinduet (30-ish minutter) hver morgen.
Åpne gardinene, slå på taklyset, og start aktivitetene for dagen (på en rolig og behagelig måte såklart). Dette spiller en utrolig viktig rolle i reguleringen av babyens døgnrytme, som gir mer forutsigbarhet for barnet og hjelper til med å lære dem forskjellene mellom dag og natt.
Om babyen sover for lenge, kan det hende at de hopper over den første dagsluren, som da skifter om hele søvnplanen og gjør både barn og foreldre sutrete.
Merk: når babyen er syk så går alle regler ut vinduet, la de sove så mye de overhodet klarer.
#2 Juster søvnrutinen basert på alder
Alle babyer er forskjellige, og basert på alder kan forskjellige barn trenge ulike tider. Det er viktig å ikke være altfor streng med når de skal sove, og forstå at ofte er fleksibilitet det beste du kan ha.
Jo yngre babyen er, jo bedre er det at du planlegger søvnen rundt hva de trenger: når de er våken, når de har spist osv. overfor et bestemt klokkeslett. Dette heter «cue-based napping», og betyr rett og slett at du bare følger med på hvordan din nyfødte oppfører seg og når de er trøtt.
Når babyen blir litt eldre, rundt 8-9 måneder, og bytter til rundt to lurer dagen, kan de håndtere en søvnrutine basert på faste klokkeslett som passer for din familie.
Fordel også lurene så jevnt utover dagen som du kan ved å begrene hver høneblund til to timer. Om du lar babyen sove i for lange perioder i løpet av dagen kommer det bare til å redusere søvnen for alle de andre lurene eller nattesøvnen, som så skaper en ond sirkel av trøtthet og sutring.
Når de er eldre og bare sover en gang om dagen kan du heller sikte på litt lengre blunder.
#3 Sulten baby = lite søvn.
Om du ofte erfarer at babyen din tar korte lurer, er sult ofte årsaken. Den mest vanlige grunnen til at de er for sultne når de sovner er at babyen klokker ut mens de spiser, og får derfor ikke den fulle mengden mat eller melk de trenger.
Kroppen vekker dem derfor opp altfor tidlig for å si at «hei, jeg trenger mat!»
For å forhindre dette, anbefaler vi en «spise-leke-sove» rutine for babyer under 12 måneder. Måten du gjør dette på er å justere tidspunktet for måltidet til rundt 20-30 minutter før du planlegger å legge babyen for dagsluren. Slik sikrer du at babyen får et fult måltid uten å sovne under matingen, har litt tid til å kose/leke med mamma eller pappa, og så sove godt og lenge.
#4 Vær konsekvent!
Hjelp babyen din å forstå at det er på tide å gå fra leketid til sovetid ved å etablere en lik rutine hver dag. Rutinen burde være en litt kortere versjon av babyens kveldsrutine, men rutinen in #3 er et godt eksempel: mating, lek, kos, søvn.
Det viktigste er at du gjør det samme hver dag, rundt samme-ish tid.
Som sagt så gjelder ingenting av dette om babyen er syk: da er det bare å prioritere hvile og søvn så mye som mulig.
#5 Lær babyen å sovne på egenhånd
Etter rundt 3-4 måneder, kan hvordan babyen faller i søvn ha stor innvirkning på hvor god kvalitet søvn de får. Vet å lære og oppmuntre barnet til å sovne uten hjelp fra foreldrene kan du drastisk forbedre dagssøvnen.
Når babyen er nyfødt er det viktig å holde, mate og hjelpe barnet å sovne på hva-enn måte som hjelper. Men når de blir eldre kan dette ofte bidra til en assosiasjon og avhengighet av foreldre og nærhet for å sovne.
Begynn gjerne med den første luren på dagen, som vanligvis er den enkleste. Legg babyen din i et eget soveplass fra en våken tilstand, og prøv å oppmuntre dem til å sovne på egenhånd.
På dagtid anbefales hengevugge. Det er en fantastisk god plass for babyen å sove fordi det skjermer babyen for masse sanseinntrykk, gir den behagelige og naturlige «klemmefølelsen» og gyngebevegelse.
#6 Invester i en god hengevugge.
Høres #5 ut som en umulig utfordring? Da anbefaler vi å investere i en god hengevugge, som kommer til å drastisk hjelpe babyen din å sovne uten ekstra hjelp.
Når babyen din sover i en hengevugge fra VuggeBaby så vet du helt sikkert at babyen sover både trygt, godt og naturlig. På grunn av den ergonomiske utformingen, myke materiale og de behagelige gyngebevegelsene, kommer de til å slukne på null komma niks.
Bare du vet babyen best!
Det kan være vanskelig å sikre god søvn for babyer, og det er for mange nybakte foreldre den største utfordringen av oppdragelsen. Husk at alle babyer er forskjellige, og at det ikke er en «one-size-fits-all» guide på nettet som kan fortelle deg akkurat hva du må gjøre for å optimalisere god søvn og oppdragelse for din baby.
Lykke til, og sov godt!