SOMMERSALG - kundenes favoritter til SUPER PRIS! Sjekk ut vårt tilbud og bestill i dag. Koden EXTRA10 gir deg 10% rabatt på ordinære varer.

Hvordan samsove på en trygg måte (og fordelene som kommer med!)

Mom and baby

Som foreldre ønsker vi alltid det beste for babyene våre, og en viktig avgjørelse vi står overfor er hvor de skal sove. Den aller tryggeste måten en baby kan sove på, er alltid i sin egen seng – men om du velger å samsove, kommer det både fordeler og risikoer man må være klar over.

Samsoving er ofte mer behagelig og praktisk for både barn og foreldre. Det skaper styrket tilknytning og emosjonell utvikling. Likevel så er samsoving den største grunnen til krybbedød for barn under 3 måneder, og omtrent halvparten av all krybbedød skjer under samsoving.

Derfor er det viktig å vite alle risikoene og hvordan du kan redusere sjansene for krybbedød før du gjør valget med å samsove! I denne artikkelen går jeg gjennom risikoene, hvordan du kan samsove på en trygg måte, og alle fordelene som kommer med om du tar valget om å samsove.

1. Hold puter, tepper og dyner unna barnet.

Før du går til sengs hver kveld, pass på at sengen er ryddig og trygg. Flytt alt av tepper, puter, dyner og andre gjenstander vekk fra babyen.

2. Ikke la hunden opp i senga.

Det er utrolig viktig at du ikke lar hunden eller katten sove sammen med dere, uansett hvor godt og stille de oppfører seg. Dyr er uforutsigbart, og kan flytte seg for nært babyen om natten uten at du merket det.

3. Ikke sov med flere barn samtidig

Om du har tvillinger eller flere barn, er det viktig at du bare sover med ett barn om gangen.

4. Sjekk at babyen ikke kan dette ut av senga, eller bli fanget mellom madrasser

Hold babyen så langt unna kanten av sengen som mulig, om du har to separate madrasser ved siden av hverandre pass på at barnet ikke har mulighet til å falle mellom dem.

Jeg anbefaler å bruke en «babynest» i sengen – dette øker sikkerheten og lettere for foreldre å definere babyens «område» i sengen.
Et annet alternativ er en sideseng

5. Aldri la babyen sove i en voksen seng uten oppsyn

Om du våkner før babyen, ikke bli fristet til å gå ut for å starte kaffen uten at barnet er godt overvåket.

6. Når kan du absolutt ikke samsove?

I noen tilfeller er det viktig å ikke samsove, da det kan være ekstremt farlig.

Mange studier viser at sjansen for krybbedød er høyere i følgende tilfeller:

Om du har hatt alkohol eller medisin som kan gjøre deg mindre oppmerksom

Selv om du føler deg helt okei, kan et par glass vin med middagen være nok til å øke sjansene for ulykker.

Om babyen var født for tidlig (under 37 uker) eller veier under 2.5kg

Vent til babyen er stor nok og du føler at det er trygt (etter 3-4 måneder)

Om du røyker

Selv etter en dusj så skaper samsoving med foreldre som røyker en mye større sjanse for krybbedød.

Samsoving i sofa eller lenestol

Aldri sov med babyen i en sofa eller lenestol uten at en annen voksen er våken og har oppsyn. Dette øker sjansen for krybbedød over 50 ganger.

Så hva er fordelene med samsoving?

Selv med risikoer, så velger flere og flere foreldre i Skandinavia å samsove med barna sine.

Dette er fordi det er mange fordeler som kommer med samsoving:

Styrket tilknytning og emosjonell utvikling

Somsoving gir enda en mulighet for foreldre til å styrke båndet mellom babyen. Den fysiske nærheten og emosjonelle forbindelsen fremmer babyens følelse av trygghet, tillit og generell emosjonell velvære.

Enklere nattmating

Nyfødte våkner naturlig opp flere ganger gjennom natten for mat, og samsoving gjør denne prossesen mye mer praktisk for både baby og foreldre. Lett tilgang til mat bidrar også til å etablere ett sunt matforhold og øker sjansen for velykket amming!

Bedre søvn for foreldrene

Nyfødte har naturlige uregelmessive søvnmønstre, så det å ha babyen i nærheten er ofte beroligende for foreldrene som nå vet at kan reagere raskt om noe skjer.

Med samsoving slipper foreldre også å fysisk stå opp for å gå inn i et annet rom, som gjør oppvåkninger om natten mindre forstyrrende og øker muligheten for bedre, lengre og mer avslappende søvn.

Regulering av babyens fysiologiske funksjoner

Visste du at babyer som sover nært foreldrene sine kan synkronisere hjertefrekvens, pust og kroppstemperatur? Dette fenomenet har vist gang på gang å ha en positiv effekt for spedbarns helse og utvikling!

Redusert stress og angst

Overgangen til livet utenfor livmoren er ofte overveldende og skummelt for nyfødte. Det å kunne være nært foreldrene skaper derfor trygghet for babyen, og reduserer både stress og angst.

Samsoving har både risikoer og fordeler, og valget er alltid ditt!

Samsoving er et personlig valg for foreldre, og det er til syvende og sist alltid du som vet best. Samsoving kommer med både fordeler og risikoer, så det er viktig å ha fokus på sikkerhet om man velger å samsove.

Lykke til, og sov godt!

Del denne på :