5 grunner din nyfødte ikke sover om kvelden (og strategier for å få tilbake nattesøvnen)

Happy baby girl looking at camera while creeping in crib

De viktigste årsakene til at din nyfødte ikke sover om natten vil ofte inkludere sult, manglende forståelse av dagens tidspunkt og sykdom. Det er dessverre ikke alltid like lett å vite forskjellen, eller hva som er beste strategi for å roe ned den lille.

For mange foreldre er frustrasjonen over å ikke kunne sove en av de største utfordringene med nyfødte. Det er ofte man hører «bare sov når babyen sover!», men når sover du om bruker mer tid på å trøste babyen enn å sove selv?

I denne artikkelen går vi gjennom de fem største grunnene til at din nyfødte ikke sover om kvelden, og hvilke strategier du kan implementere for å komme tilbake i en god søvnrutine.

Mixed-Race Baby Lying on Sofa

#1 Babyen din vet rett og slett ikke forskjellen på natt og dag.

Noen babyer har en tendens til å snu om på døgnet uten å mene det. Dette betyr at babyen sover godt på dagtid, men er våken og aktiv om natten. Det er frustrerende og utmattende, men det er heldigvis midlertidig.

Her er noen solide strategier du kan implementere for å hjelpe babyen med å forstå at dagen er for lek og natten er for hvile:

Hold babyen våken litt lenger mellom hver høneblunder på dagtid.

Dette kommer til å øke behovet for søvn senere, og vise babyen at de kan holde seg våken på denne tiden selv om de er trøtt. Etter de har blitt matet, vurder å kanskje lek med den lille i noen minutter istedenfor å legge dem rett til sengs.

Ta din nyfødte ut i dagslys!

Naturlig lys bidrar mye til å justere den interne klokken, både for store og små. I sesonger der det er mørkt hele dagen (for dere opp nord), ta dem ut fremdeles for frisk luft.

Unngå søvnlige aktiviteter på dagtid.

Vi sier ikke at du må gå helt imot babyens behov for å sove, men om du kan klare å holde dem unna bilsetet en stund for eksempel, lover vi at den ekstra våken tiden vil hjelpe senere!

Hold lysene på rommet dempet eller av om natten i nærheten av der babyen sover, og samme med lyd og bevegelse.

Ferdig snakket

CLose up of cute newborn baby girl, sleeping an lying on sofa indoors at home

#2 Babyen din er sulten.

Nyfødte spiser ikke veldig mye i hvert enkelt måltid, og de har veldig små mager. Før babyen er seks måneder, kan nyfødte ofte våkne sulten om natten klar for litt påfyll.

Selv om du vet at du nettopp ga babyen mat for et par timer siden, er det alltid verdt å sjekke om det er mat babyen din trenger. Om babyen din er over fire måneder, og du vurder å begynne avvendingen av denne nattvanen, kan du lese om ni gode råd for hvordan du kan få babyen din til å sove natten gjennom uten mat her.

Husk at av og til kan babyen også rett og slett bare være litt tørst. En slurk morsmelk eller morsmelkerstatning kan ofte være løsningen.

Feeding the baby

#3 Babyen din føler seg bare ikke så bra.

En nybakt baby har en kropp som er i full fart. Babyen vokser både utvendig og innvendig hver dag, og det skjer derfor hele tiden et eller annet rundt om i kroppen deres. Dessverre er mye av dette også veldig ubehagelig.

Her er noen av de mest vanlige ubehagelige følelsene babyene kan ha.

  • Babyen din får tenner
  • Babyen har forkjølelse eller allergier
  • Babyen har luftsmerter i magen (en kjapp massasje kan fikse det)
  • Babyen er forstoppet

Disse er alle grunner til at babyen din ikke klarer å sove om natten. Om du mistenker at grunnen kan være smerter eller allergi, gå til en barnelege og diskuter potensielle kurer.

Black Mom Measuring Temperature For Sick Baby Having Fever Indoor

#4 Babyen din er kanskje litt for glad i deg.

Noen småbarn er rett og slett så utrolig glad og knyttet til foreldrene sine at de ikke kan tenke seg å kaste vekk tid på å sove. De vil vite hva du gjør til en hver tid, og leve i fanget ditt på fulltid.

De vil kose.

De vil leke.

Med deg.

Midt på natten.

Det eneste gode rådet her er å sove i samme rom som babyen din, men merk at fleste eksperter anbefaler at du deler rom med babyen, men ikke seng.

Adorable baby girl cuddling gently to father on white bed

#5 Babyen din er overstimulert

Babyer (og voksne for den saks skyld) er sensitive. For mye stimulering om dagen og senere på kvelden kan forstyrre søvnrytmen.

Overstimulering trenger ikke å bety at du så på for mye Bluey rett før sengs. Det kan komme i form av at mamma spiste for mye sjokolade som påvirker morsmelken (kosthold kan påvirke morsmelk som kan påvirke søvn!), eller kanskje Tante Heidi kom på besøk med litt for mange klemmer, eller rett og slett bare litt for mye lek gjennom dagen.

Dager fylt med støy, aktiviteter og nye forandrende miljøer gjør det vanskelig for babyen å slå om til hvilemodus. Du kan så klart ikke forandre det som allerede har skjedd, men om du lærer deg babyen din sin grense for aktivitet kan du planlegge litt fram i tid.

Av og til er en tur til parken eller besøk hos bestemor alt babyen klarer for dagen. Det er ikke alltid nødvendig og hele tiden gjøre ting med den lille, så ved å begrense store aktiviteter kan du hjelpe til med å roe ned overstimulering og derfor hjelpe nattesøvnen.

Cute happy baby boy playing toys in his child room

Bunnlinja

I de aller fleste tilfeller er nyfødte våkne om natten i korte faser i løpet av de første månedene av livet. Sånn er det bare.

Det kan virke som en evighet når du er utmattet og sliter med søvn, men vi lover at det bare varer noen få dager eller uker.

Om du føler at noe er alvorlig feil, er det ingen grunn til å ikke gå rett til en barnelege for å diskutere forskjellige strategier, løsninger og symptomer.

Husk at alle babyer er forskjellige, og det er dessverre ingen «one size fits all»

Lykke til!

Holding small hand of sleepy baby
Del denne på :