Hvordan få baby til å sove:
10 tips du må vite

Hvordan få baby til å sove

Søvn er et vanskelig aspekt i foreldretilværelsen, og det er dessverre ingen «one-size-fits-all» svar som kan garantere søvn for din lille. Men ved å etablere gode vaner over tid, vil du snart se resultater.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom 10 hjelpsomme og viktige tips som vil bidra til å få babyen din i seng. Husk alltid at du gjør allerede ditt beste some foreldre, og det er ikke nødvendigvis din feil at barnet sliter med å sove. Ta det ett steg av gangen, ta i bruk disse teknikkene, så kommer du og babyen i mål.

1. Forstå DIN baby sitt søvnbehov

Alle babyer er unik når det kommer gjelder hvor mye søvn de trenger. Gjør litt research på forskjellige søvnbehov i forhold til alder, og ha det i bakhodet når du diskuterer babyen sitt søvnritual.

For eksempel, nyfødte trenger vanligvis mye mer søvn enn eldre babyer, og de sover også normalt i flere korte perioder gjennom hele dagen. Observer og noter ditt barn sitt søvnmønster, og bruk denne kunnskapen til å tilpasse en søvnplan som kan imøtekomme deres behov.

2. Etabler et beroligende og forutisgbart søvnritual

Om du sliter med å legge babyen til sengs, er det spesielt viktig å etablere et beroligende søvnritual. For nattsøvn, gi signaler til babyen om at dette ikke er en kjapp høneblund, men at de skjønner «her kommer den lange hvilen».

Når det er tid for sengetid, ta dere god tid til å bade, skifte bleie og pysj, synge en beroligende sang og så gå rett til soverommet. Det er lett som foreldre å tenke «babyen ser ikke sliten ut, så vi slapper av i stua litt først» etter badetid — men dette viser babyen at dette bare er enda en kort blund, og kan forhindre en god nattesøvn.

Når baderomstiden er over, gå rett til soverommet og fortsett rutinen der: les en bok, fortell en historie, syng, kos, og hold alt så konsistent som mulig hver kveld.

3. Opprett et komfortabelt søvnmiljø

Et behagelig søvnmiljø kan gjøre jobben din utrolige mye lettere. Pass på at rommet babyen sover i er optimalisert for en god natts søvn; stille, mørkt og har en behagelig temperatur.

Pass på at babyen sover i en myk og trygg seng, og bruk sengetøy som ikke er for varmt eller kaldt. Mange babyer drar også nytte av en beroligende lydmaskin eller en svak nattlampe for å hjelpe til med å skape en koselig og trygg atmosfære.

4. Implementer en fast søvnplan

Etabler et fast tidspunkt for å begynne kveldsritualet hver kveld, og en fast oppvåkningstid hver morgen. Vær så konsekvent med denne planen som mulig, selv om du er på besøk hos bestemor eller på sydentur. Stabilitet er utrolig viktig for babyens søvnvaner.

5. Praktiser riktig timing for dagtidsblunder

Når det er tid for å sove på dagen er det viktig å observere babyens signaler for tretthet og så kapitalisere på dette ved å legge dem ned til å sove før de blir overveldet av trøtthet.

Det kan være vanskelig og det er en fin linje å gå, men å finne den rette balansen mellom våkenhet og søvn vil bidra mye til å forhindre overstimulering, og derfor gjøre det lettere for babyen å sove bedre over tid.

6. Bruk beroligende teknikker

Det er mange beroligende teknikker som kan bidra til å få babyen til å sove. Om du har en vugge som du kan gynge fram og tilbake er dette er god strategi, om ikke så er rolig gynging i armene også veldig behagelig.

Stryking eller klapping av babyen på ryggen, rolig snakk og synging og holding av babyen nær magen og hjertet er alle gode strategier for å skape trygghet og en beroligende atmosfære.

Finn forskjellige teknikker og prøv dem ut, se hva som fungerer best for din baby og ta det derfra. Husk at nøkkelen til god søvn er konsistens, så når du finner ut hva som funker, bruk de samme teknikkene hver kveld.

7. Unngå overstimulering før sengetid

Det er en uvane for mange foreldre å kose med babyen mens de ser på TV rett før leggetid, men selv om det kanskje ikke er noen fysiske signaler fra babyen som tyder på det, er dette ofte utrolig overstimulerende.

Begrens stimuli som sterkt lys, TV, høy lyd og aktiv lek i timene før leggetid. Opprett heller en rolig og avslappende atmosfære gjennom kosetid. Snakk rolig og uten krangling, stryk babyen på ryggen eller over nesen. Finn ut hva som roer ned din baby best og forhold deg til det.

8. Mestre overgangen fra armer til sengs

Babyer føler seg mest trygg og komfortabel i armene til foreldrene, så overgangen fra å bli holdt i armene til å bli lagt ned i en seng kan være veldig utforedrende. Prøv å gradvis venne babyen til å sove i sengen ved å bruke beroligende teknikker diskutert tidligere.

Ha en god og lun seng, og stryk dem gjerne på ryggen eller syng mens de ligger i sengen: slik at de forstår at du fremdeles er til stede, som kan hjelpe med trygghet og komfort.

9. Håndter natteoppvåkninger på en rolig måte

Babyen kommer til å våkne opp gjennom natten, flere ganger. Sånn er det bare. Når det skjer, forsøk å være rolig og trøstende. Unngå å slå på sterkt lys og stimulerende lyder.

Gi heller trøst ved å stryke eller holde babyen forsiktig, og spesielt om du er tidlig ute: unngå å starte vaner som kan være vanskelig å bryte senere, som å mate dem hver gang de våkner.

10. Bytt på søvnansvar

Om du har en partner, bytt på hvem som har sengeansvar annenhver dag. Om ikke kommer situasjoner som «jeg er så trøtt idag, kan ikke du legge dem i kveld» til å ta over, og snart blir det en konkurranse mellom deg og din om hvem som er mest trøtt.

Istedenfor, ta søvnansvar annenhver dag. Uansett. På denne måten kan du virkelig hvile, og om du får en ordentlig hvil annenhver dag, kommer du til å føle deg bedre, være mer tålmodig, og redusere krangling. Babyer kan kjenne på deg om du ikke har det bra, selv om du later som alt er godt, og dette kan ha en effekt på søvn resultat.

Hvordan få baby til å sove? Gjør ditt beste, så går det bra!

Søvn er et vanskelig aspekt i foreldretilværelsen, og det er dessverre ingen «one-size-fits-all» svar som kan garantere søvn for din lille. Men ved å etablere gode vaner over tid, vil du snart se resultater.

Ingen foreldre er perfekt, men så lenge du alltid har din baby sitt velvære som din første prioritet, kan vi love at det kommer til å gå bra.

Lykke til, og sov godt!

Del denne på :