Hvorfor vil ikke babyen sove? Årsaker og løsninger for en fredelig natt

Sleeping cute baby girl on bed during the daytime. Protection of children.

Det kan være en stor utfordring å få babyen til å sovne for mange foreldre. For å sikre en god natts søvn for både barn og foreldre, er det viktig å analysere søvnmønsteret til barnet ditt og vite symptomene for sult, tørst, ubehag, smerte, overstimulering og separasjonsangst.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom potensielle grunner og symptomer som kan forårsake dårlig søvn for ditt barn, og foreslå noen løsninger og strategier du kan implementere for å hjelpe babyen din med en god natts søvn.

Søvnmønster for spedbarn

Søvnmønster for nyfødte barn er ofte uforutsigbart og kan være utrolig frustrerende for foreldre. Babyer sover vanligvis 16-17 timer i døgnet, men våkner jevnt og trutt etter noen timers søvn. De vet rett og slett ikke forskjellen mellom dag og natt enda.

De første tre månedene av barnets liv krever jevnlige matinger og bleieskift, noe som kommer til å vekke babyen opp fra søvn gjennom både dag og natt. Etter hvert som babyen blir eldre, og magen blir større, reduserer matbehovet, og søvn blir lettere og lettere.

Sult, tørst, overstimulering og ubehag kan gjøre det vanskelig for barnet å få en god natts søvn

Sult og tørst er nok den mest vanlige årsaken til at babyen sliter med å sovne. For å minimalisere søvnproblemer tidlig om natten er det viktig å mate spedbarnet rett før leggetid, og holde babyen unna stimuli som f.eks TV eller datamaskin.

Om du føler at babyen har problemer med å sove utenom sult, kan det være at babyen trenger litt mer fysisk aktivitet og leketid før leggetid for å hjelpe til med å slite dem ut. Dette kan lede til at barnet sovner litt lettere; men husk, overstimulering kan også bidra til dårlig søvn.

Hvis babyen din er utsatt for mye stimuli rett før leggetid, som sterkt lys, høye lyder eller aktiv lek, kan det være vanskelig for dem å skifte til en avslappet tilstand. Det kan være nyttig å skape en rolig og avslappende atmosfære i tiden før leggetid. Dette kan inkludere demping av lysene, demping av lyder, og innføring av beroligende aktiviteter som et varmt og mildt bad eller en godnattsang.

En annen veldig vanlig årsak til dårlig søvn hos spedbarn er ubehag og smerter. Spedbarn har en helt nybakt kropp som går gjennom mange forandringer hele tiden, og mange er dessverre ofte ubehagelige.

Faktorer som kan forårsake ubehag er bleieutslett, kolikk, luft i magen, tannfrembrudd og allergier. Om du føler at grunnen til at barnet sliter med å sove er på grunn av ubehag, kan du prøve å bytte bleien mer regelmessig, gi en mild magemassasje eller bruke tannlindrende produkter.

Konsulter gjerne er barnelege for å kunne utelukke eventuelle underliggende medisinske problemer som også kan påvirke søvn.

Separasjonsangst!

Separasjonsangst er vanlig hos spedbarn, og kan ofte påvirke deres evne til å få en god natts søvn. Babyen er rett og slett så knyttet til sin omsorgsperson at de ikke orker tanken på sovne bort fra sin favorittperson.

Når spedbarnet begynner å utvikle seg nok til å forstå omgivelsene mer, er det vanlig å føle seg engstelige når foreldrene er ute av rommet, som gjør det vanskelig å sove alene i sin egen seng.

For å forhindre separasjonsangst, foreslår vi å gradvis introdusere dem til å sove alene ved å sitte ved siden av sengen først, og så gradvis flytte deg lenger og lenger vekk over tid. Andre strategier inkluderer å levne et klesplagg som lukter som omsorgspersonen eller mor nært barnet (på en trygg måte så klart) og beroligende lyd, som en lydmaskin eller Spotify.

En god natts søvn for barnet ditt betyr en god natt søvn for deg

Når det gjelder håndtering av søvnproblemer hos spedbarn, er det viktigste du kan gjøre å være tålmodig og prøve så godt du kan å holde frustrasjonen til et minimum. Barn kan føle om du er irritert, og det hjelper ikke til!

Ved å etablere en god søvnrutine, håndtere sult og tørst, addressere ubehag eller smerte, redusere overstimulering og håndtere separasjonsangst vil bidra til mye bedre søvn for babyen din.

Om søvnproblemene vedvarer eller forverres, er det lurt å konsultere en barnelege eller helsesøster for ytterlige råd og veiledning.

Husk at alle barn er forskjellig, og noen barn vil ha det lettere enn andre å få en god natts søvn. Hold motivasjonen oppe, vær tålmodig, og gjør det beste du kan – så går alt bra!

Lykke til, og sov godt.

Del denne på :